Kdaj In Zakaj Izbrati Ročni Kavni Mlin?

Kavni mlin je najpomembnejši del pri pripravi kave, zato je pravilna izbira mlina ni lahko delo.

Pred nakupom se moramo vprašati nekaj osnovnih vprašanj, da nam bo izbira lažja:

  • Za kakšen tip mletja potrebujem mlin? Espresso, turška, filter, drip, …
  • Kakšne količine kavo bi radi mleli?
  • Velikost mlina, bi želeli imeti manjšega, da se lažje prenaša okoli?
  • Izgled in barva.

Večina osnovnih ročnih kavnih mlinov ima keramične konusne nože in posodo za mleto kavo volumna  24-30 g. Dražji in bolj sofisticirani mlini, pa imajo jeklene nože, večje posode in  bolj natančne mehanizme za nastavitev granulacije mletja.

Prednosti ročnih mlinov so: lahka uporaba, tišje delovanje, dobra konsistenca mletja, ni pregrevanja zrn, lahko čiščenje, ne potrebujejo elektrike.

Slabosti: ne moremo mleti velikih količin, vzame nam čas za mletje, ne moremo nastavljati mikro (razen model El Comandante). mehanike, za merjenje točne količino kave  potrebujemo tehtnico.

Če želimo doma pripraviti par kav na dan , potem je dober ročni kavni mlin pravilna izbira za nas. Prav tako, če ne želimo pripravljati epsresso kave in želimo mletje za filter kavo ali na primer Chemex, je pa vsekakor najboljša izbira ročni mlin za kavo in ne električni. 

Similar Posts